AltınSoft Makale Arşivi

Web Hosting Hizmetleri

Anasayfa | Toplu SMS | Video | Web Hosting | Makale Ara | Anketler | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

Arama


Gelişmiş Arama

Microsoft Exchange Server Nedir,kurulumu,yönetimi kullanımı

Microsoft Exchange Server Nedir?

Kategori  Kategori : Windows İşletim Sistemi
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0
Okunma  Okunma : 81
Tarih  Tarih : 23 Aralık 2009 19:36

Microsoft Exchange Server Nedir?
 

Microsoft Exchange Server, Microsoft tarafından üretilen bir haberleşme yazılımıdır. Sunucu ürünlerinden Microsoft Servers'ın bir parçası olup Microsoft altyapısına sahip sistemlerde sıkça kullanılmaktadır. Exchange'in öne çıkan özellikleri e-posta, takvim, kişiler ve işler, bilgiye web tabanlı erişim olanağı ve veri depolama desteğidir.

 

Microsoft Exchange Server

Microsoft Exchange Server


 

Microsoft Exchange Server, güvenlik, yönetim ve kolay erişim yetenekleri ile kurumunuzdaki iletişim taleplerinin tümünü karşılamanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Mesajlaşma koruması kurumunuzunda bilgi akış kurallarına uyumluluğu artırırken, virüslere ve istenmeyen e-posta saldırılarına karşı koruma sağlar.

Exchange bütünleşik mesajlaşma özelliği ile kullanıcıların e-posta, sesli mesaj ve faks mesajlarına tek bir yerden erişimi kolaylaştırır. Operasyonel verimliliği artıran Exchange Server, altyapı yatırımlarını genişletirken kolay yönetim arayüzleri ve otomasyon ile yönetici üretkenliğini artırır.

Microsoft Exchange Server Tarihçesi

Microsoft'un XENIX tabanlı yönetim sisteminden Exchange Server ortamına geçişi Nisan 1993'te başladı ve Ocak 1995 itibariyle 500'ü aşkın kullanıcı Exchange Server Beta 1 sürümüyle tanışmıştı. Nisan 1996 tarihi itibariyle ürünü kullanan kullanıcı sayısı 32.000'in üzerindeydi.

11 Haziran 1996 tarihinde piyasaya sürülen Exchange Server 4.0, aynı adlı ürünün satışa açık özgün sürümüydü. Bu sürüm Microsoft Mail 3.5'in ardılı olarak kabul edilmektedir. Aslında, Microsoft Mail'in özgün sürümü Lotus'un cc:Mail'i satın almasından haftalar sonra güncellenmişti. Buna karşın, Exchange Server X.400 tabanlı yeni bir istemci-sunucu haberleşme sistemiydi. Ayrıca program bünyesinde kullanılan veritabanı X.500 dizin hizmetlerini de desteklemekteydi. Exchange Server'da kullanılan dizin kısa süre içerisinde Microsoft'un LDAP uyumlu dizin sunucusu olan Active Directory hizmetine evrildi. Active Directory, Windows sunucu alan adlarına temel oluşturacak biçimde Windows 2000'e tümleşik hale getirildi.

Exchange Server 5.0 23 Mayıs 1997'de piyasaya sürüldü. Bu sürüm Exchange Administrator'ı içermesinin yanı sıra SMTP tabanlı ağlara erişim olanağı da sağlıyordu. Microsoft Mail'in aksine (bu program bağımsız bir SMTP kurulumu gerektiriyordu) Exchange Server 5.0, "Internet Mail Connector" eklentisi aracılığıyla sunucularla doğrudan bağlantı kurabiliyordu. Ayrıca, daha sonra Outlook olarak adlandırılacak olan yeni bir web tabanlı e-posta arayüzü olan Exchange Web Access de bu sürüme dahildi. Bu sürümde bulunan yeni özelliklere koşutluğun sağlanması amacıyla Microsoft, Microsoft Outlook 8.01, Microsoft Exchange Client 5.0 ve Microsoft Schedule+ 7.5'i piyasaya sürdü.

Kasım 1997'de piyasaya sürülen Exchange Server 5.5'in standart ve ticari olmak üzere iki sürümü bulunuyordu. Bu iki sürümün ayrıştıkları noktalar veritabanı boyutu, e-posta alma/gönderme aracıları ve kümeleme yetenekleriydi. Standart sürüm Exchange Server'ın önceki sürümlerinde olduğu gibi 16 GB'lık bir veritabanı sunarken ticari sürümde kullanılan veritabanı 16 TB'a kadar çıkabiliyordu (her ne kadar Microsoft'un test sonuçları belgesinde 100 GB sınırının aşılmaması gerektiğinden söz edilse de). Standart sürümün yapıtaşları site sihirbazı, MS posta sihirbazı, İnternet posta hizmeti, İnternet haber hizmeti ve Lotus Notes ve Novell GroupWise ile eşgüdümlü çalışabilen bir yazılım olarak kabul edilen cc:Maildır. Ticari sürüm bunlara ek olarak X.400 bağlantı sihirbazı ve SNADS, PROFS uyumlu betikler sunmaktaydı. Bu sürümde Microsoft Küme Sunucusu özelliği de desteklenmekteydi. Exchange Server 5.5'in sunduğu ek özellikler arasında Outlook Web Access'in yeni bir sürümü, IMAP4 desteği, LDAP 3 ve silinmiş dosyaları geri yükleme özelliği bulunuyordu. Exchange Server 5.5 ayrık dizinleri destekleyen son sürümdü. Exchange Client ve Schedule+ için yeni sürümler geliştirilmedi ancak Exchange Server'ın yeni sürümünü desteklemek amacıyla Microsoft Outlook 8.03 piyasaya sürüldü.

29 Kasım 2000'de piyasaya sürülen Exchange Server 2000 (v6.0) öncüllerinin sahip olduğu kısıtlamaların çoğuna çözüm getirdi. Veritabanı boyutlarının artırılması ve bir küme içindeki sunucu sayısının ikiden dörde çıkarılması bu gelişmelere örnek olarak verilebilir. Ne var ki, son olarak Exchange Server 5.5'te kullanılan standart dizin hizmetini içermeyen Exchange Server 2000, Active Directory altyapısına sahip olmayan sistemlerde çalışmıyordu. Bu durum, birçok kullanıcının bu sürüme geçmesini engelledi. Exchange Server 5.5'in yeni sürüme yükseltilmesi bir hayli güçtü ve her iki sistemin çevrimiçi durumda olmasını zorunlu kılıyordu. Exchange Server 2000 anında mesajlaşma desteği de sağlıyordu ancak bu özellik bir süre sonra Microsoft Office Canlı İletişim Sunucusu'na devredildi. Sürümler arası geçiş Exchange Server 2003'ün piyasaya sürülmesiyle kolaylaştı ancak birçok kullanıcı yeni sürümün ancak Windows 2000 sunucularında çalışacak olmasından ötürü sunucularını yükseltmek durumunda kaldı. Bazı kullanıcılar ise Microsoft'un artık desteklemediği Exchange Server 5.5 ve Windows NT 4.0'ı birlikte kullanmayı sürdürdüler.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Exchange Server Kurulumu
________________________________________
Kullanıcı MailBox'larının ve Adres Listerinin Oluşturulması
Exchange Server makinanın açılışıyla beraber gerekli olan service'leri otomatik olarak çalıştırır. Bu servisler aşağıda verilmiştir.

Microsoft Exchange Directory
Microsoft Exchange Information Store
Microsoft Exchange Message Transfer Agent
Microsoft Exchange System Attendant

Biz Exchange administrator programını çalıştırarak Exchange üzerinde işlemler yapabiliriz. Bunun için
1- Start butonuna basın
2- Programs sekmesini seçin
3- Microsoft Exchange bölümünü seçin
4- Microsoft Exchange Administrator programını çalıştırın.
5- Exchange programını ilk defa yüklediğimiz için Internet Mail Service'ini yüklememiz gerekiyor.
6- Bunun için File menüsünden New Other seçeneginden en alttaki Internet Mail Service seçiyoruz.



7- İlk gelen pencere kısaca bu işlemin hangi adımlardan oluştuğunu anlatıyor. Bu pencereyi Next butonuna basarak geçiyoruz.
8- Yeni gelen pencere ise daha detaylı bir açıklama sunuyor. DNS manager'dan Exchange Server için A mail MX recordları yaratılıyor. Bu recordlara göre Exchange Server servisleri çalışacaktır.
9- Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz.
10- Bu adım da hangi Domain'in bu mail server'dan yararlanabileceğini belirtmemiz isteniyor. Okul için buraya CSCIENCE giriyoruz.
11- Daha sonra Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz.
Bu adımda Mail'ler gönderilirken nasıl bir yol izlenecegini belirtmemiz gerekiyor.

12- Biz burada DNS kullanacagımız belirtiyoruz. Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz.
13- Bu adımda hangi mail'lerin gönderilmesine izin verileceğini belirtiyordu.
14 Biz burada ki ilk seçenegi seçerek bütün mail'lerin gönderilmesine izin verdik.
15- Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçtik. Bu adımda mail sitesi olarak ne kullanılacagını girmemiz isteniyor.



16- Buraya yazılacak deger dışardan mail gönderilirken @ işaretinden sonra hangi adres yazılması gerektigini belirtiyor.
17- Biz bu alana @cs.istanbul.edu.tr girdik.
18- Artık yarattıgımız mail box 'lara mail görelilirken kullanılacak adres = kullanıcının_mailbox@cs.istanbul.edu.tr olacaktır.
19- Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçtim.
20-Bu adımda Excahnge administrator olan kullanıcı için mailbox belirtmemizi istedi



21-İlk seçenek seçilirse yeni bir mailbox yaratılmaktadır.
22-Eger ikinci seçenek seçilirse bir mailbox seçilmektedir.
23-Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçtim. Bu adımda yaratılan mailbox için bir şifre girmemizi söyledi.



24-Şifremizi girdikten sonra bir sonraki adıma geçmek için Next butonuna bastım.
25-Artık Internet Mail Service kurulumunu tamamladık.
26-Artık CS domaini ile ilgili kullanıcı ve grub tanımlamaları yapabilmemiz mümkün olacaktır.
27-Yeni bir kullanıcı mailbox'ı yaratmak için File menüsünden New Mailbox sekmesi seçilebilir yada toolbardan New Mailbox butonuna tıklanarak yeni bir mailbox yaratılabilir.



28-Karşımıza gelen pencereden boş olan alanları doldururuz.
29-Burada First alanına isim gireriz.
30-Last alanına soyisim girilir.
31-Display alanına Exchange Server listesinden görülmesini istedigimiz degeri gireriz.
32-Alias alanına ise kullanıcı mailbox'ını girmelyiz. Biz burada 9406035 girdik bu kullanıcıya dışardan mail gönderilmek istenirse adres 9406035@cs.istanbul.edu.tr olarak bu değer girilmelidir.
33-Diger bilgileride doldurdıktan sonra eger bu kullanıcının Domain'dede username'I varsa Primary Windows NT Account seçenegine basılarak NT'deki şifrenin geçerli olması sağlanır.



34-Phone/Notes sekmesine tıklanılarak kullanıcı telefon numaraları girilebilir.
35-Distribution Lists sekmesine tıklayarak kullanıcıyı belirli mail grublarına dahil edebilriz.
36-Karşımıza gelen pencereden Modify butonuna basarak kullanıcıyı dahil edecegimiz listelerin görülmesini sağlarız.



37-Burada da görmüş oldugunuz gibi sol tarafta listeler gözükmektedir. Bunlar seçilerek Add butonuna basılırsa kullanıcıyı bu listelere eklemiş oluruz.
38-Kullanıcının mailbox'ına bazı sınırlamalar getirmek istersek Advanced butonuna basarak karşımıza gelen pencereden sınırlamalrı girebiliriz.



39-Burda da görmüş oldugumuz üzere kullanıcı mesaj büyüklüklerini sınırlıyabiliyoruz.
40-Gelen mesaj boyutunun MAX degerini Incoming alanına giriyoruz. (Kilobyte)
41-Giden mesaj boyutunun MAX degerini Outgoing alanına giriyoruz. (Kilobyte)
42-Eger kullanıcının mailbox'ında belirli bir degerden sonra mail'leri sınırlandırılmak istenirse bu alltaki bölümden sağlıyabiliyoruz.
43-Issua warning alanına girdigimiz değerden (büyüklük bakımından) çok mail varsa kullanıcıya uyarı verilmesi sağlanıyor.
44-Prohibit send alanına girilen degerden çok fazla mail varsa artık kullanıcı bu mail'lerini silmeden mail gönderemez.
45-Delivery Restriction alanında ise kullanıcının gelen ve giden mesajlarına sınırlamalar getirebiliyoruz. Burada bu mail adına gelen mesajların hangilerinin kabul hangilerinin kabul edilmiyecegini belirtebiliyoruz. Buraya girdigimiz kişilerden gelen mesajların kabul edilip edilmiyecegini belirtiyoruz.







46-Yeni bir mesaj grubu yaratılmak istenirse File menüsünden New Distribution Lists seçilir.
47-Karşımıza yeni grup tanımlamaları yapacağımız aşağıdaki pencere gelir.



48-Bu pencereden display alanına Exchange programında bu grup için görülecek isim girilir.
49-Alias name alanına ise dışardan bu gruba gönderilecek mail'lerin ön eki yazılır.
50-Owner alanına bu adres grubunun sahibi girilir. Bunu yapmak için Modify butonuna tıklanırsa karşımıza Exchange server'da mail'leri bulunan kullanıcılar gelecektir.
51-Buradan sahip seçildikten sonra OK butonuna basılarak işlem tamamlanır.



52-Bu listeye mailbox eklemek istersek Members frame altında yer alan Modify butonuna tıklanır.
53-Aşağıdaki gibi gelen pencereden son tarafdaki kullanıcılar seçilerek Add butonuna basılarak bu gruba dahil edilirler.



52-Eğer bu listeye bir mesaj gelirse artik bu mesaj bu listedeki bütün kullanıcılara gönderilecektir.
53-Eğer bu liste içine başka bir listeye gelen mesajlarıda eklemek istersek en üste Distribution List sekmesine tıklanır. Burada da modify butonuna basılarak gerekli listeler ilave edilebilir.
54-E-mail adres sekmesine tıklarsak artık bu grubun e-mail adresinin birler@cs.istanbul.edu.tr olarak yer aldığını görürüz.
55-Eğer bu listeye bazı ileri seviyede özellikler eklemek istersek Advanced butonuna tıklarız.



56-Eğer bu gruba gelen mesajlara boyut sınırlaması getirmek istersek Message size Max alanına kilobyte olarak mesaj boyutunu girmeliyiz.
57-Aşağıda da bu liste ile ilgili seçenekler verilmektedir.
58-Birinci seçenek seçilirse liste hakkında bu listenin sahibine rapor verilir.
59-İkinci seçenek seçilirse listenin yaratıcısına mesaj geçilir
60-Üçünücü seçenek seçilirse listenin yaratıcısına offline mesajları geçer.
61-Dördüncü seçenek seçilirse adres defterini kullanıcılardan gizler.
62-Beşinci seçenek seçilirse liste üyelerinin adres defterleri gizlenir.
63-Eğer sekmeler Delivery Restriction seçilirse gelen ve giden mesajlar için kısıtlamalar getirilir.
64-Bu kısıtlamalar bazı kullanıcılardan gelen mesajları alma ve bazılarına göndermedir.
65-OK butonuna basılırsa artık grubumuz yaratılır. Aşağıda grubun nasıl göründüğünü gösteren bir resim görülmüştür.birinci_sinif adlı grubumuz yaratılmıştır.



66-Exchange Server üzerinde daha bir çok kontrol getirebilmektedir

 

Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Windows İşletim Sistemi

En Çok Okunan Makaleler

Seçtiklerimiz

Anket

AltınSoft Makale Arşivini beğendinizmi ?




Tüm Anketler

© 2004-2009 Tüm Hakları Saklıdır
RSS Kaynağı

AltınSoft Bilişim Teknolojileri

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi